Zdravlje na dlanu

Ispovest prof. dr Filipovic - onkologa koji boluje od karcinoma dojke

Preuzeto sa Onkonet.rs

Iskustva prof. dr Slađane Filipović, onkologa iz Kliničkog Centra Niš koja se i sama suočila sa rakom dojke. U ovom video zapisu podelila je svoje emocije, dileme i strahove, ali i snagu volje da se izbori sa bolešću.

Mučnina i povraćanje kod onkoloških pacijenata

Dr Jelena Dimitrijević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Mučnina se definiše kao neprijatan osećaj da biste mogli da povratite, dok se pod povraćanjem podrazumeva izbacivanje sadržaja iz želuca na usta. Mučnina i povraćanje se mogu javiti kao simptom bolesti ili kao neželjeno dejstvo specifične onkološke terapije odnosno nekih pridruženih lekova (npr. lekova protiv bola).

Mučnina i povraćanje su kontrolisani od strane posebnog regiona u mozgu koji se naziva centar za povraćanje. Ovaj centar aktiviraju signali koji potiču iz:

RAK I PSIHA

Vladeta Jerotić
ČOVEK I NjEGOV IDENTITET

Kada psihosomatska medicina našeg vremena objavljuje da u svakoj bolesti, pored otkrivenog ili neotkrivenog fizičkog uzročnika, deluje i psihički činilac, pošto organizam dela kao psihičko jedinstvo, onda ovakvo tvrđenje nailazi na više ili manje opšte razumevanje i kod nestručnjaka i kod stručnjaka u oblasti medicine. Kada se, međutim, ovakva postavka psihosomatske medicine prenese i na neku konkretnu bolest, na primer na tuberkulozu ili rak, pa se pretpostavi, nekad sa više nekad sa manje dokaza, da i u ovim teškim bolestima - od kojih jednu poznajemo sasvim dobro, dok smo drugu tek počeli dublje da upoznajemo - psihički činioci igraju znatnu ulogu u njihovom nastanku, onda se i kod stručnjaka i kod nestručnjaka javlja sumnja i podozrenje.

Zdrava i nezdrava sirova ishrana

Koji je razlog za prelazak na sirovu ishranu?

-          Razlog bi trebao biti eliminacija štetne hrane. Hrana koja nam šteti je ona za koju nismo biološki predodređeni. Da bi došlo do evolucione promene, kako kažu fiziolozi, potrebno je od 50 000 do 500 000 godina, a poslednjih 10 000 godina koliko ljudi većinu svojih kalorija unose iz kuvane hrane, nije bilo dovoljno vremena da se digestivni sistem čoveka prilagodi unosu kuvane hrane. Jedan od dokaza jeste što na unos kuvane hrane imuni sistem čoveka odgovara kao na prodor patogenih bakterija, virusa ili gljivica: dolazi do povećanja broja belih krvnih ćelija koje brane telo od štetnih supstanci.[1]

Dijagnoza karcinoma jajnika

Jajnik po svojoj lokalizaciji pripada maloj karlici i smešten je u jajničkoj jami, okružen drugim organima.

Simptomatologija koja prati oboljenje jajnika, može i ne mora biti udružena sa oboljenjem drugih organa- materica, jajovod, bešika, crevo tanko ili debelo, metastaza drugih organa, što je prioritetno cilj pri postavljanju dijagnoze.

Naime, kada postoji oboljenje jajnika na koje se sumnja, najpre je potrebno odvojiti da li promena koja se potvrdila pripada jajniku, te ukoliko pripada odvojiti da li su još neke strukture zahvaćene u okolini.