Stoma centar

Živeti sa kolostomom

Digestivni sistem

Hrana koju jedemo prolazi kroz jednjak i ulazi u želudac. Tu enzimi i gastrični sokovi iz želuca i iz tankog creva započinju proces varenja. Hrana postaje tečna i apsorpcija hranjivih materija i vitamina počinje u tankom crevu. Inače, tanko crevo je dugačko nekih 6-7 metara. U debelom crevu i rektumu preostala tečnost, soli i vitamini se absorbuju.

Najčešća pitanja osoba sa stomom

1. Koliko puta se prazni u toku dana kesa kod ileostome?

Uglavnom zavisi od količine hrane koju ste uneli u toku dana. Po dosadašnjem iskustvu u kontaktu sa pacijentima trinaest do petnaest puta u toku dana se prazni kesa kod ileostome.

Nega stome – Protokol

1. Koža

oprati kožu mlakom vodom i ph neutralnim sapunom - ili za to namenjenim losionom i maramicama za čišćenje ( Cleanser ) zatim posušiti gazom ili vatom jer koža mora biti čista i suva.

Ishrana osoba sa stomom

Fiziologija varenje hrane

"Pri svakom oboljenju duhovna vedrina i dobar apetit prestavljaju dobar znak, a suprotne pojave loš znak". (Hipokrat)
Varenje hrane počinje u ustima (šećer, alkohol...).
Preko jednjaka stiže u želudac, gde se varenje hrane nastavlja (šećeri, početak varenja masti, belančevine).