Za pacijente

Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija (THD)

Autor Miljan Ceranic .

Napisao: Ass. Dr Miljan Ćeranić, IV odeljenje za kolorektalnu i pelvičnu onkološku hirurgiju I hirurške klinike KCS

Konsultant:

u privatnoj Opštoj bolnici Medical Centar - Beograd, tel: 208 4242

Dijagnostički Centar - Dr. Lune Adresa: Ljubiše Vesnića 14, Užice Telefon: 031/512-090; 064/32-59-377

 

 

Završio je obuku za THD »THD and gatekeeper: Mini invasive surgery for the treatment of hemorrhoids and faecal incontinence« u Catholic University - A. Gemelli Hospital u  Rimu, Italija (Prof Carlo Ratto)

Pišite na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zakažite pregled na tel +381 11 208 42 42 

Pročitajte prvo o HEMOROIDIMA pa se vratite na tekst ispod. 

 

Transanalna  hemoroidalna dearterijalizacija (THD) je hirurška procedura koja se koristi pri tretmanu unutrašnjih hemoroida 

UVOD

Ova hirurška tehnika je razvijena  u Japanu. Morinaga i sar. su 1995 su prvi prikazali ovu hiruršku tehniku kojom se tretiraju unutrašnji hemoroidi pri kojoj se ne seče sluznica. Del Monte i saradnici su kasnije unapredili ovu tehniku uvodeći transanalnu hemoroidalnu dearterizaciju. THD pripada grupi minimalno invazivnih procedura jer se ne seče sluznica i ne uklanja se hemoroidalno tkivo. 

Ispovest prof. dr Filipovic - onkologa koji boluje od karcinoma dojke

Autor Miljan Ceranic .

Preuzeto sa Onkonet.rs

Iskustva prof. dr Slađane Filipović, onkologa iz Kliničkog Centra Niš koja se i sama suočila sa rakom dojke. U ovom video zapisu podelila je svoje emocije, dileme i strahove, ali i snagu volje da se izbori sa bolešću.

Karcinom dojke - sve na jednom mestu

Autor Miljan Ceranic .

Epidemiologija karcinoma dojke

 

 

 

 

 

Mučnina i povraćanje kod onkoloških pacijenata

Autor Miljan Ceranic .

Dr Jelena Dimitrijević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Mučnina se definiše kao neprijatan osećaj da biste mogli da povratite, dok se pod povraćanjem podrazumeva izbacivanje sadržaja iz želuca na usta. Mučnina i povraćanje se mogu javiti kao simptom bolesti ili kao neželjeno dejstvo specifične onkološke terapije odnosno nekih pridruženih lekova (npr. lekova protiv bola).

Mučnina i povraćanje su kontrolisani od strane posebnog regiona u mozgu koji se naziva centar za povraćanje. Ovaj centar aktiviraju signali koji potiču iz:

RAK I PSIHA

Autor Miljan Ceranic .

Vladeta Jerotić
ČOVEK I NjEGOV IDENTITET

Kada psihosomatska medicina našeg vremena objavljuje da u svakoj bolesti, pored otkrivenog ili neotkrivenog fizičkog uzročnika, deluje i psihički činilac, pošto organizam dela kao psihičko jedinstvo, onda ovakvo tvrđenje nailazi na više ili manje opšte razumevanje i kod nestručnjaka i kod stručnjaka u oblasti medicine. Kada se, međutim, ovakva postavka psihosomatske medicine prenese i na neku konkretnu bolest, na primer na tuberkulozu ili rak, pa se pretpostavi, nekad sa više nekad sa manje dokaza, da i u ovim teškim bolestima - od kojih jednu poznajemo sasvim dobro, dok smo drugu tek počeli dublje da upoznajemo - psihički činioci igraju znatnu ulogu u njihovom nastanku, onda se i kod stručnjaka i kod nestručnjaka javlja sumnja i podozrenje.